Fiskeresa till Tjärnberg

Utskriftsvänlig version


Fiskeresa till Tjärnberg

 


 

Tjärnberg!Sportfiskeklubben har som tradition, att anordna en fiskeresa som upptakt inför kommande aktiviteter under hösten och vintern. Vi var ett glatt gäng flugfiskare som samlades vid Statoil Hertsövägen fredagen den 6 augusti kl 14:00 för bilfärd mot Tjärnberg, som är en turistanläggning några mil nordväst om Jäkkvik. Själva stugbyn ligger på en kulle omgärdat av ett antal sjöar som har förbindelse med varandra genom mindre och större bäckar. När vi inkvarterat oss och sovit ut, var det dags att ge sig ut och testa fiskelyckan med sitt egenhändigt byggda flugspö och flugor som bundits under föregående vinter.

Skogskaffe!Vattensystemet har ett bestånd av öring och röding. Tyvärr var vattnet väldigt lågt i dom flesta bäckarna, så det blev mest att fiska i sjöarna. Förutom det låga vattenståndet gjorde den kraftiga västliga vinden, att det blev en aning svårfiskat.Vi kunde konstatera att det fanns gott om öring i storleken 25-30 cm som släptes tillbaka för att växa till sig.Vid eftermiddagsfikat med riktigt skogskaffe diskuterades hur vi skulle locka den större fisken till hugg.

 

Henrik och 7hg öring!Då kommer Henrik, en av klubbens juniorer gående efter sjön med något hängande i handen. Det visar sig vara en öring på 7 hg, som tänder ett visst hopp hos oss övriga. Det sägs ofta att fisket är bättre på andra sidan och det tog undertecknad tillsammans med Leif Lundberg ( personalutvecklare på underhåll ) och ytterligare en båt med Bo Perdal från Plannja som roddare fasta på, så vi rodde över sjön Tjaktjaure i stark medvind för att pröva fiskelyckan i en jokk som rinner från sjön.

 

 

Motvind!Det var gott om öring men tyvärr lite för liten i storlek. Det är också sant att har inte vinden vänt så får du ro hem i motvind. Det drabbades båda båtarna av, vilket krävde en viss styrkeinsatts av oss. Blåsorna i händerna har just läkt och andningen har återgått till det normala. I övrigt var vädret soligt och naturen mäktigt inbäddad bland fjällen. Med en känsla av mersmak och behov av att utforska området ytterligare startade vi hemfärden söndagen den 8 augusti på eftermiddagen.

 

Nedtecknat av Yrjö Kauppila.